Ihmiset > Pauli ja Margareta

Margareta ja Pauli

Pauli ja Margareta menivät naimisiin Helsingin Vanhassa kirkossa kesällä 1948. Margareta oli syntyisin Helsingistä, kun taas Paulin perhe oli vasta äskettäin muuttanut Viipurista. Margaretalla oli ollut koko sodan ajan vakituinen työpaikka Helsingin keskustassa, vakuutusyhtiö Kalevassa, kun taas Pauli vietti nuoruutensa rintamalla, metsäreissulla, kuten hän sodan aikaista asepalvelustaan kutsui. Avioliiton alkaessa Margaretalla oli siis jo pitkä työura takanaan, mutta Pauli oli vasta ehtinyt kokeilla siipiään työelämässä, juoksupoikana Viipurissa ennen sotaa. Margareta oli käynyt oppikoulun Helsingin Kruunuhaassa, Pauli vain kansakoulun Viipurissa. Vasta sodan jälkeen Pauli suoritti lyhyen merkonomikoulutuksen Helsingin kauppaoppilaitoksessa.

Nuoret tapasivat toisensa ensi kertaa Mustikkamaan tanssilavalla kesällä 1946. Pauli muistelee ensi kohtaamisesta omassa tekstissään näin:
"Tanssittiinpa sinä iltana yhdessä useampiakin tansseja ja Pauli ihastui tanssipartnerinsa mielenlaatuun ja kauniiseen hymyyn. Silloin sattui olemaan juhannusaatto, jota Mustikkamaallakin vietettiin muun muassa kokkoa polttamalla, ja niinpä myös Margareta ja Pauli tekivät sinne oman pienen kokkonsa, jonka liekkien loimua he ihailivat pitkälle aamutunneille saakka ja taisipa siinä yhteydessä tulla nuorten mieleen pitemmällekin suuntautuvia ajatuskuvioita. Kun molemmat asuivat suunnilleen samalla suunnalla, niin yhteinen kotimatkakin soveltui hyvin molemmille. Tämän kauniin ja herkän kesäyön muistot säilyivät heidän sieluissaan koko heidän elämänsä ajan. Kotimatkan varrella nuoret sopivat, että seuraavan kerran tavattaisiin viikon kuluttua Ostrobotnialla."

Pariskunnalle syntyi ensimmäisen lapsi kesällä 1949. Nuoripari sai Paulin vanhempien omakotitalosta käyttöön yläkerran huoneen ja Margareta järjesti lastenhoitajan voidakseen jatkaa työtä Yleisradiossa ensimmäisen syksyn. Vuonna 1950 tuli kuitenkin muutto Lahteen, josta Pauli oli saanut houkuttelevalta tuntuvan työtarjouksen, ja Margaretan oli hylättävä ajatukset työssäkäynnistä.Vuonna 1954 perhe palasi takaisin Helsinkiin ja sai Limingantien omakotitalosta koko yläkerran käyttöönsä. Perhe oli tässä vaiheessa kasvanut yhdellä lapsella ja vuosikymmenen mittaan poikia syntyi vielä kaksi. Pauli kävi töissä Sokoksessa ja SOK:ssa ja Margareta hoiti lapsia kotona.

1950-luvun lopulla perhe hankki kesämö:kin kaupungin ulkopuolelta, Nurmijärven Lepsämästä, ja siitä lähtien kesää vietettiin maalla. Paulin ollessa töissä perhe vietti pienessä mökissä viikkokausia ilman sähköä ja autoa, vain kauppa-auton varassa.

Pauli ja Margareta saivat viisi lasta, joista muut paitsi yksi syntyivät Kumpulan omakotitalossa asuessa. Neljä ensimmäistä olivat poikia ja viides tyttö. Kumpulan talossa asui oman perheen ja isoäidin lisäksi vuokralaisia aina 1960-luvulle asti. Muiden lasten lähdettyä vuorotellen kotoa asuivat Margareta ja Pauli 1990-luvulla tyttären kanssa taloa kolmistaan.

< /body>