Ihmiset > Paulin veljet

Martti

Valokuvia Martista

Paulin vanhin veli Martti syntyi vuonna 1909 Antrean kunnan Koljolan kylässä, nykyisessä Venäjän Karjalassa. Halkokauppias Pekka Karjalaisen nuori tytär Ida Maria oli mennyt naimisiin paikkakunnalle muuttaneen savolaisen työmiehen, Jussin, kanssa ja ensimmäinen lapsi, Martti syntyi. Nuori pari asui aluksi isovanhempien luona.

Muutaman vuoden kuluttua asuminen appivanhempien luota alkoi tuntua hankalalta ja pariskunta muutti Muolaan kuntaan. Martin isä sai töitä Pölläkkälän sahalta. Muolaassa perheeseen syntyy toinen poika, Heikki.

Kun Martti täytti kuusi vuotta, muutettiin taas takaisin isovanhempien luokse Koljolaan. Isoisä Pekka Karjalainen oli tähän mennessä perustanut paikkakunnalle sahalaitoksen, joka työllisti lopulta lähes kaikki kylän asukkaat. Martin vanhempien mielestä oli turvallisinta asua lähellä omaa sukua, vaikka isoisä ei tyttären aviomiestä aina katsonut suopeasti. Koljolassa perheeseen syntyi vielä kolmas poika, Hannes.

Vuonna 1921 Martti aloitti oppikoulun Viipurin kaupungissa. Perhe asui vielä jonkin aikaa maalla, mutta pian isä rakensi talon Viipurin kaupunkiin ja perhe muutti uusiin olosuhteisiin. Martti kävi Viipurin Klassillista lyseossa kuusivuotisen keskikoulun.

Oppikoulun jälkeen oli aika muuttaa pois kotoa. Martti kävi Helsingissä sähköttäjäkurssin ja hakeutui sitten töihin viipurilaiseen tuontiliikkeeseen. Muutaman vuoden kuluttua Martti löysi elämäntehtävänsä rautateiltä. Hän aloitti vuonna 1930 työn junanlähettäjänä ja myöhemmin asemapäällikkönä.

Työ Valtionrautateillä vei Marttia paikkakunnalta toiseen, sillä pestit olivat yleensä lyhytaikaisia. Sotaan Martti ei joutunut, kun rautatieläisten työtä pidettiin valtakunnalle elintärkeänä. Jatkosodan aikana Martti meni naimisiin ja pariskunnan ensimmäinen lapsi, Jorma, syntyi vuonna 1944 Laihialla. Sodan jälkeen vuonna 1946 syntyy Anja ja perhe muuttaa Tohmajärvelle.

Tohmajärven jälkeen Martti toimi asemapäällikkönä vielä ainakin Auran asemalla Turun lähellä.

Ensimmäinen vaimo, Martta, kuolee ja Martti menee uusiin naimisiin Lailan kanssa.

Vuonna 1992 Martti kuolee Helsingissä.


Heikki

Valokuvia Heikistä

Paulin vanhempi veli Heikki oli monessa suhteessa Paulille esikuvana, varsinkin kun läinnä vanhempi veli Hannes sai surmansa talvisodassa. Heikki perusti perheen aluksi Raumalle, muutti sitten Enson kautta Helsinkiin, jossa asui Kumpulan omakotitaloa kymmenisen vuotta. Lopulta Heikin perhe asettautui Herttoniemeen, Hiihtomäentielle.

Heikki teki elämäntyönsä kirjapainoalalla, hän oli töissä Maalaiskuntien liiton kirjapainossa Albertinkadulla. Heikin vaimo Lea oli kotoisin Raumalta. Heikin perheeseen syntyi kolme poikaa ja kaksi tyttöä. Yksi lapsista, Ahti, muutti pysyvästi Kanadaan 1960-luvulla.

Heikki menehtyi ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 1975. Hänen veljensä Martin kirjoittama muistokirjoitus on julkaistu muistelut-osiossa.


Hannes

Valokuvia Hanneksesta

Hannes oli Paulia vain kaksi vuotta vanhempi, syntynyt vuonna 1919, kun perhe asui vielä maaseudulla Antrean Koljolassa. Pian isä rakensi omakotitalon Viipurin kaupungin alueelle ja perheestä tuli kaupunkilaisia. Isä kävi kuitenkin edelleen töissä Antreassa, joten hän oli paljon poissa kotoa. Äidillä on paljon tekemistä ison veljenssarjan kanssa.

Hanneksen jälkeen 1920-luvulla perhe kasvoi vielä kolmella pojalla. Lapset viettivät kultaisia loma-aikoja isovanhempien luona Koljolassa, jonne kuljettiin junalla, joskus jopa ilman lupaa vanhemmilta. Pauli ja Hannes ovat yleensä matkalla yhdessä. Vanhin veli, Martti, muutti pois kotoa vuosikymmenen lopulla.

Paulin isä ja äiti päättivät muuttaa kokonaan isovanhempien luokse maaseudulle 1930-luvun puolivälissä. Hannes ja pienemmät pojat muuttivat mukana, mutta Pauli halusi jäädä asumaan kaupunkiin, vaikka oli vasta 15-vuotias. Hannes kasvaa maaseudun ruumiillisiin töihin ja Pauli ryhtyy liikealalle, aluksi tosin vain kauppa-apulaiseksi.

Kun talvisota syttyy, joutuvat veljeksistä vain Heikki ja Hannes mukaan sotaan. Pauli on liian nuori, kuten Lauri ja Kaukokin, ja Martti taas on Valtionrautateiden palveluksessa. Tammikuussa 1940 tulee perheelle suruviesti: Hanneksen joukko-osasto on joutunut väijytykseen, jossa Hannes on saanut surmansa.


Pauli

Pauli kasvaa ison veljessarjan keskimmäisenä Viipurin kansainvälisessä ilmapiirissä. Pakollisten koulujen jälkeen hän haluaa jatkaa liikealalle ja ottaa tässä esikuvakseen vanhimman veljensä Heikin, joka perusti jo 1937 omaa kirjansitomoa Ensoon.

Paulista on kerrottu enemmän omassa osiossaan.


Lauri

Valokuvia Laurista