Juhani Räisänen Kuka? MUU ry:n puheenjohtaja Taiteilija Taiteen tohtori Kuulumisia


Kuka?


Juhani Räisänen

Taiteilija, taiteen tohtori, taiteilijoiden edunvalvoja

Henkilökuva

Vaikutan laajasti taiteen parissa, suuren taiteilijajärjestön puheenjohtajana ja monen järjestön hallituksessa. Toteutan omia taideprojekteja ja osallistun säännöllisesti kursseille.


Olen mukana seuraavien järjestöjen hallituksissa:
– Taiteilijajärjestö MUU ry:ssä järjestämme tapahtumia, osallistumme kansainvälisille taidemessuille, suunnittelemme tulevaisuutta, mietimme nykytaidekeskuksen nykyhetkeä, olemme kiinnostuneita taiteilijajäsenten hyvinvoinnista.
– Suomen taiteilijaseuran (STS) toiminnassa korostuu edunvalvonta ja taidepolitiikka.
Suomen mediataideverkosto on mediataidejärjestöjen yhteenliittymä.
Kuvataiteilijoiden huoltosäätiö auttaa hädänalaisia taiteilijoita


VAHVUUDET:

Tärkein valttini taidealalla on pitkä kokemus, johon tutkijakoulutus tuo teoreettista pohjaa. Olen työskennellyt taiteilijana vuodesta 1980, ensin näyttelijänä ammattiteatterissa, sitten muusikkona ja pitkään myös opettajana. Valmistuin Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi musiikkitieteessä vuonna 1996 ja opiskelin sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Pian mediataide ja tutkimus vei mukanaan, ja toteutin laajan Sormina-taideprojektin osana taiteen tohtorin tutkintoani Aalto-yliopistoon vuonna 2010. Samana vuonna toimin myös galleristina espoolaisessa taidegalleriassa.


TAITEILIJA:

Uusinta kuvataidettani oli esillä Tampereella vuonna 2023. Vuonna 2020 esiinnyin kokeellisen musiikin konserttisarjassa ja vuonna 2019 Kallion nykymusiikkipäivillä. Saaren kartanon residenssiin osallistuin vuonna 2019, ja samana vuonna julkaisin oman runokokoelman. Vuonna 2017 voitin runokilpailun, ja kulttuurikeskus Caisassa esiinnyin omalla tanssinumerolla vuonna 2016. Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla esiinnyin vuonna 2018.


Arvot

Taiteilijan tehtävä on toimia yhteiskunnan peilinä mutta myös tuottaa iloa ja elämyksiä ihmisille. Taiteilijan on pyrittävä olemaan mahdollisimman rehellinen, kuunneltava omaa sisäistä ääntään. Taiteella on arvo sinänsä, taideteokset voivat olla jopa autonomisia, ne voivat kertoa vain taiteen maailmasta. Mikään taiteenala ei ole toista parempi. Kulttuuri on laaja käsite, mutta taide on siitä tärkeä osa.

Harrastukset

Taiteen lisäksi minua kiinnostaa historia sekä synnyinkaupunkini Helsingin nykyhetki ja tulevaisuus. Pyöräilen paljon, kirjoitan päivittäin. Vietän mielelläni aikaa muiden ihmisten kanssa, istun kahviloissa, viihdyn erilaisilla kursseilla
"Taiteessa voi olla hauskaa"
"Älä jumitu yhteen tekemiseen"
"Ihminen on täynnä yllätyksiä!