Juhani Räisänen Kuka? MUU ry:n puheenjohtaja Taiteilija Taiteen tohtori Kuulumisia


Monialainen taiteilija

Työskentelen monen eri taiteenlajin parissa. Välillä minua innostaa eniten kirjoittaminen, välillä taas musiikki. Toisinaan panostan erityisesti kuvataiteeseen, joskus taas esiintymiseen, vaikkapa moderniin tanssiin.


Kuvataide

MEDIATAIDE
Kuvataiteen alueesta minulle läheisintä on mediataide, lähinnä äänitaide sekä videotaide. Viimeisimmässä näyttelyssäni galleria Rongassa tammikuussa 2023 oli esillä videoteos Let me fly, jonka olin tuottanut kehittämäni tietokoneohjelman avulla. Näyttelyluettelossa kirjoitin näin:
"Mediataiteilijana minua kiinnostaa tietokoneen ohjelmointi, ja videoteosteni pohjalla onkin yleensä suuri annos koodia, jonka olen itse valmistanut. Olen työstänyt samaa koodia pitkän ajan kuluessa, ja aina välillä otan sen esille ja työstän jonkin verran eteenpäin. Synnytän maailmoja, jotka voisivat olla todellisia, ne muistuttavat luonnon prosesseista."
Pitkään kehittelemäni sähköinen soitin, Sormina, oli suuri mediataideponnistus, joka lopulta määriteltiin osaksi tohtorintutkintoani Aalto-yliopistoon. Tästä projektista kerron tarkemmin osiossa Taiteen tohtori

MUU KUVATAIDE
Maalaan mielelläni akryyliväreillä, ja olen tehnyt myös pienimuotoisia installaatioita. Jälkimmäisiä oli viimeksi esillä Yö-galleriassa vuonna 2021. Teoksiani on saatavilla Taidelainaamossa. Esittäydyn myös Kuvataiteilijamatrikkelissa


Musiikki

Teen säännöllisesti musiikkia, laulan, soitan pianoa, kitaraa, klarinettia ja huilua. Viimeksi esiinnyin vuonna 2020 kokeellisen musiikin Tulkinnanvaraista-konserttisarjassa Luukissa (video), ja edellisenä vuonna Kallion X nykymusiikkipäivillä (video). Sävellän omaa musiikkia, mutta esitän myös improvisaatiota. Vuonna 2018 esiinnyn MikroFest Helsinki -konsertissa sekä omassa konsertissani Lauttasaaren kirkossa. Kappaleitani on julkaistu sekä äänitteinä että Spotify-palvelussa. Olen opiskellut sävellystä mm. Paavo Heinisen johdolla Sibelius-Akatemiassa.


Kirjoittaminen

Kirjoittaminen on alkanut viime vuosina kiinnostaa yhä enemmän. Kirjoitan joka päivä monta sivua, tähtäimenä romaani. Satujani on saatavilla kahdessa kokoelmassa. Runoja syntyy myös, julkaisin yhden kokoelman omakustanteena vuonna 2019. Vuonna 2017 voitin Nuoren Voiman Liiton järjestämän runokilpailun Debytoi runoilijana.


Esiintyjä

Esiinnyn säännöllisesti erilaisissa rooleissa eri tilaisuuksissa. Pidän puheita näyttelyiden avajaisissa, ja muutama vuosi sitten innostuin modernista tanssista. Näyttelijätausta tuo ammatillista osaamista.
Let me fly, 2022 (pysäytyskuva)