Juhani Räisänen Kuka? MUU ry:n puheenjohtaja Taiteilija Taiteen tohtori Kuulumisia


Taiteen tohtori

Valmistuin taiteen tohtoriksi vuonna 2011 Taideteollisesta korkeakoulusta, joka tunnetaan nyttemmin osana Aalto-yliopistoa. Väitöskirja on englanninkielinen, ja siinä kuvaillaan Sormina-soittimen koko rakentamisprosessi ja pohdiskellaan soitinten merkitysta yleisesti musiikin kehityksessä. Väitöstyön ohjaajana toimi kuvataiteilija Jyrki Siukonen ja vastaväittäjänä Todd Winkler Brown-yliopistosta.

Sormina-soitin

Sormina on langaton elektroninen soitin. Se luo musiikkia tai äänitaidetta käyttäen äänisynteesiä. Sormina koostuu kädessä pidettävästä käyttöliittymästä, joka yhdistyy langattomasti tietokoneessa toimivaan ääniohjelmistoon. Sorminan rakenne mahdollistaa kahdeksan parametrin säätämisen samanaikaisesti, minkä johdosta syntyvää ääntä pystytään hallitsemaan hienovaraisesti.

RAKENNE
Äänen tuottaminen on ohjelmoitu Reaktor 5 -ohjelmointia käyttäen. Vuorovaikutteisuus on ohjelmoitu MAX/MSP:llä. Äänen lisäksi Sormina tuottaa live-videota kamerasyötteen ja videokuvankäsittelyn avulla. Video-osa tuotetaan Jitter-ohjelmistolla.

APURAHOITUS
Tutkimuksen rahoittajana toimi Wihurin rahasto sekä Keksintösäätiö.

ESIINTYMISET
Olen esiintynyt Sorminan kanssa lukemattomissa tilaisuuksissa, sekä seminaari- että taideyleisölle. Vuonna 2008 esiinnyin NIME-konferenssissa Genovassa, New Interfaces for Musical Expression (video).

Soitinrakennusprojektin tavoitteet

Soitinta suunnitellessani olin kiinnostunut siitä, että sinfoniaorkesterien soitinvalikoimaan ei kuulu lainkaan sähköisiä soittimia. Arvelin tämän tilanteen johtuvan siitä, että mikä sähkösoitin ei vastaa ominaisuuksiltaan vielä akustisia soittimia, joilla on satojen vuosien kehitystyö takanaan. Halusin siis yrittää rakentaa yhtä monipuolinen, vakaa ja uskottava soitin, kuin vaikkapa jousisoittimet ovat.


Sormina-soitin