Kirjeet > Margareta > Kirjeitä Äidiltä vuodelta 1932

Kirjeitä äidiltä Margaretalle vuonna 1932

Margareta oli 14-vuotiaana yksin viettämässä kesää Espoon Suvisaaristossa, Pyörösaaressa, Flinkmanin pariskunnan vieraana.


TEST Ensimmäinen kirje

--------------------------

Neiti
Margareta Laitinen
Lapinlahdenkatu 31.B.17
Täällä Flinkman

Helsingissä 12 p 1932

Margareta hyvä

Kiitos kirjeestäsi, sain lauantaina iltapäivällä.

Olemme voineet hyvin, isälle alkoi loma nyt tällä viikolla. Tänään hän lähti uimaan hietarannalle ja vei Osmolle ruokaa mennessä.

Osmo on ollut joka päivä koko viime viikon ja tämän viikon. Huomenna kuin on taas se päivä, että ne on viiteen vaan, niin isä sanoi, että Osmo saa huilata sen päivän. Välillä Lehto voi ajaa yksin. Nyt on ollut niin kuumia päiviä eikä ole yhtään satanut niin siellä rannassakin on kuuma olla. Toissa sunnuntaina olimme Mustikkamaalla, Osmo oli meidän mukana, kuin Lehto oli sairas.

Täällä on niin kuin ennekin. Reino on asunut meillä vielä, ei sunkaan sen menosta tule sinne maalle, kuin hän viipyy aina sentään koko kauan työssä. Olemme tyytyväisiä, kuin sinun on siellä mukava olla. Saathan olla siellä raikkaassa ilmassa, täällä onkin niin kuuma ja kuivaa. Onhan se toista olla vähän maalla.

Ei ole tästä tullut käytyä yhtään maallakaan vielä, on sitä hommaa ollut, huomenna pesen pyykkiä, vaan yksi päivä ei mulla ole niin paljon.

Terveisiä Maija-tädiltä. Kävin siellä silloin samana iltana kuin olin sinua viemässä. Isä ehkä meni tänään sinne samalla. Minun piti oikeastaan jo mennä Kalervon kanssa, mutta kuin kello tuli jo niin paljon. Kuin taas täytyy olla ajoissa kotona, että Reino pääsee sisälle.

Terveisiä Isältä, Osmolta, Kalervolta ja Reinolta
ja äidiltä

voi oikein hyvin

sitä toivomme kaikki kotiväki

 


Kirje 10.8.1932

Koululainen
Margareta Laitinen
Lapinlahdenkatu 31.B.17
(Flinkman)

Helsinki 10 p. 8. 32

Hyvä Margareeta

Terveisiä täältä, olemme voineet hyvin, samaa toivon sinulle. Olemme odottaneet sinulta kirjettä, mutta ei ole kuulunut.

Isäkin on jo mennyt työhön, loma jo loppu. Tulihan sitä aurinkoa otettua täälläkin ja uitua. Kävimme maalla yhtenä pyhänä. Silloin oli niin kovin lämmintä ja kuumaa, mutta kyllä ovat ilmat nyt muuttuneet sateisiksi. Eilen oli niin kaunis ilma päivällä ja paistoi aurinko. Minäkin kuivasin pyykkiä ja sain niin kuivaksi ja kauniiksi, ennen kuin alkoi vähän iltapäivällä tipotella ohimenevästi. Mutta illalla alkoi ukonilma, joka meni pian ohi. Yöllä kyllä alkoi uudestaan satamaan ja kävi ukkonen, mutta sekin pian loppui. Ei ole täällä tänä kesänä paljon ukkonen käynyt niin kuin maaseudulla on, kaiketi sielläkin, käynyt kovasti illalla? Isä tykkäsi, että ne pilvet painuivat sinne Espoon puoleen.

Osmo vie tämän kirjeen sinne Lapinlahdenkadulle, menee pyörällä. Osmo on ollut niin vapaana monet ajat, paitsi viime pyhänä kyllä. Kalervo huutaa: "terveisiä sano" ja Osmo myöskin. Ei muita tällä kertaa ole kotona. Isältä ja minulta myös.

Hyvästi ja voi hyvin.

Kirjoita nyt jotakin.

Äiti