Kirjeet > Margareta > Kirjeitä äidiltä sodan aikaan

Kirjeitä äidiltä sodan aikaan

Margareta toimi sodan aikana lottana sairaaloissa eri puolella Suomea sekä suoritti pakollista työpalvelusta maatiloilla.


Kirje 10.8.1942

------------------

Neiti Margareta L---nen
Aura
Osuusmeijeri

Helsinki 10/8 42

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestä, joka tuli lauantaina ja tänäin tuli Kalen kortti. Ajattelin kyllä sitä osoitetta, mutta olisin kirjoittanut kyllä tällä samalla osoitteella kuin silloin kuulin sun puhuvan siitä.

Muuten olemme voineet samalla tavalla. Osmokin tuli perjantai-illalla kotiin lomalle. Loma kestää tämän viikon ja ensiviikon alkuun ehkä siinä 18 pm lähtee. Se oli 14 vrk loma, hän lähti sieltä 6. p aamulla ja oli 7. p:n iltana kotona jo 7 aikaan. Pian hän sieltä tuli, ei kestänyt kauan. Hän ei ole nyt kotona, lähti juuri kaupunkille, mutta eilen hän sanoi, että siinä 18. p lähden.

Miten se nyt on, olisihan se ollut hauska tavata Osmoakin, mutta et kaiketi sieltä tule vielä pois? Osmo silloin kun tuli, niin mainitsi, että pianhan se sieltä tulee käymään kotona. Siinä menis junaraha. Ei kaiketi ne anna sieltä kulkea välillä, paitsi jos kokonaan lähtee? Niin tuumi nyt, jos tulet sunnuntaina käymään.

Tänne tuli vihkiäisiin käsky myöskin ensipyhänä Marjatalta ja Valter Vestermark
Helsingin Saksalaisessa kirkossa 16.8.42 klo 15. Se on niin iso kortti etten minä viitsi sitä lähettää sinne tässä kirjeessä mutta kirjoitan sen tähän alusta:

"Pyydämme teitä kohteliaimmin saapumaan vihkiäisiimme Helsingin Saksalaisessa kirkossa. 16.8.42 klo 15

Valter Westermark
Marjatta Metsola"

Tässä kirjekuoressa oli osote Mäkelänkatu 35 eikä mitään muuta, mutta hyvinhän se tuli.

Monet terveiset täältä kotiväeltä ja Osmolta.

Voi hyvin

toivoo

Äiti


Kirje 21.8.1942

------------------

Neiti Margareta L---nen
Aura
Osuusmeijeri

Helsinki 21/8 42

Terveiset vaan

Tämä leipäkortti jäikin kotiin. Huomasin sen heti mutta en ennemmin lähettänyt, kuin ajattelin, että jos sinä jotain kirjoitat siitä termospullosta, joka tänne jäi.

Terveisin

Äiti


Kirje 6.10.1942

------------------

Neiti Margareta L---nen
Ylistaro
Pelma. Talso

Helsinki 6p 10.42

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestä eli kortista, jonka sain eilen maanantaina. En ole joutanut vastaamaan. Eilen laitoin tomaattisosetta ja tänäin taas mankelivaatteita. Huomenaamulla on mankeli tilattu.

Täällä olemme voineet samaan tapaan. Isä tuli heti samana päivänä kotiin kuin sinä olit ehtinyt lähteä. Oli hänellä vähän tuomisia, herneitä ja korviketta ja yksi kilo ruisjauhoja. Vehnäjauhoja olisi saannut, mutta kuin menivät vasta myllyyn. Sieltä lähtivät kaikki toisetkin pois jo. Ei isä mitään voita kysynytkään, ajatteli, että ne meni syödessä, kuin oli niin paljon väkeä.

Osmolta tuli kirje viime perjantaina. Kyllä hän siellä voi hyvin. Ei hän taisteluista mitään maininnut, pyysi vaan perunoita lähettämään. Ei olleet saaneet yhtään. Minä heti laitoin perunat pakettiin ja tällä viikolla taas laitan toisen. Mitäs siitä kahdesta kilosta paljon syö.
Isä sai ostettua perunoita sieltä Nastolasta 150 mk hehto. 3 1/2 hl hän osti, vaikka ei ne vielä ole haettu. Asemalta ei ole tullut ilmoituskorttia, siellä asemalla on niin ruuhkaantunut perunoita, että ne on alkaneet tuoda autoilla kotiin. Jos vaan saat jotain ostettua, niin kuin voita ja vehnäjauhoja. Ja saippuaa voit kysyä, jos saisit jonkun palan. Jos tarvitset lisää rahaa, niin voisin lähettää.

Kyllä tämä kirje kestää, ennen kuin se on siellä. Ei ole postimerkkiä sopivia, niin en saa vielä tänä iltana postiin.

Monin terveisin

Äiti

Terveiset isältä ja Kalelta


Kirje 3.8.1944

------------------

Kenttäpostia
Lotta Margareta L---nen
5346/9 Kpk
Os. 6A

Helsinki 3.8.44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestä, joka tuli eilen. Osmolta tuli yhtä aikaa. Hyvin sanoi voivansa, ei siinä paikassa ole mitään nyt ollut.

Olemme voineet hyvin, minäkin olen jo taas ollut entiselläni, jaksanut tehdä työtä. Maanantaina vielä vähän heikotti, kuin olin aamulla torilla. Otin nimittäin niitä kukkia veteen sunnuntai-iltana ja sitten aamulla lähdin aikasin torille. Hyvinhän ne meni. 9sältä olin kotona, mutta koko sen päivän vähän heikotti, mutta ruoka hyvin maistui. Ei tullut kuuraamisesta -- mitään.

Eilen siivosin koko päivän kuin oli hyvää aikaa. Isäkin oli siellä maalla heinätöissä ja on vielä samaan menoon, jäi sinne yöksi. Ei varmaan saanut valmiiksi, se vähän satoi myöskin.

Meillä on täällä niin valosaa kamarissa, kuin ne laittoivat sen lasin tähän ikkunaan. Se tuli Kirvesmies vaan ilman muuta, sanoi: "Ai teillä on väärinpäin se pahvi, että sade pääsee kastamaan". Isä oli nimittäin laittanut sisältäpäin pahvin. Se pitää olla ulkoa päin. Niin ne laittavat lasin, kuin ei ollut kuin yksi. Ei ne muille laittaneet, joilla oli pahvi oikein päin. Ei ne keittiössä laittaneet, vaikka olikin väärin, kuin siellä oli niin monta.

Tämä kynä tahtoo välillä loppua, niin otin tavallisen kynän.

Eilen lähetin sen pikakirjotuskirjeen sinulle, se tuli jo maanantaina.

Helvi kävi katsomassa, jos olet vielä kotona maanantaina. Hän tuli sunnuntaina siinä yhden aikaan Helsingin asemalle maareisulta.

En minä sitä korttia löydä nyt, missä on Pentin osote. Siellä tuli myös käsky luovuttamaan verta, se olisi ollut 4 päivä. Minä soitin, kuin siinä pyysi ilmoittamaan heti, jos ei ole kotona. Sitten saa soittaa kun tulet.

Terveisin

Äiti

tämä paperi tuli käsiin mutta on pieni

 


Kirje 11.8.1944

------------------

Kenttäpostia
Lotta
Margareta L---nen
9 Kpk
5436. Osasto 6.A

Helsinki 11.8.44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestäsi ja toisesta kirjeestä, et ole varmaankaan saanut kirjettäni, jonka jo lähetin viime viikolla. Heti vastasin, kuin sain sinun kirjeesi, joka tuli parissa päivässä, niin kuin tämäkin kirje. Sinun täytyy kysellä sieltä. Kuin ei ollut osaston numeroa niin se sen teki.

Tänne tuli se pikakirjotuskirje Luotolta heti kuin olit mennyt, niin lähetin sen myös sinne. Ehkä ne pysähtyy johonkin sinne vähäksi aikaa, ennen kuin lähettävät takaisin.

Olemme voineet hyvin. Minä olen terve ollut. Minulla oli pyykki keskiviikkona. Mirja kävi ja vähän pesemässä, ei sanonut olevan enempää.

Ei täällä niin kiirettä ole marjojen kanssa ollut kuin mansikat loppu. Vadelmia on alkanut olla myös vähäsen, noin 9 litraa olen poiminut. Olen laittanut jo vähän itselle mansikoita ja vadelmia yhteen. Nythän saakin sokeria puoli kiloa henkeä kohti, hillosokeria, täytyy laittaa vähän kaikkia. Ja sitten saa myös syyskuun sokerin jos haluaa. Mustat ei ole vielä valmiit kaikki, ne on ihan raakojakin alaoksissa. Ja karviaiset on puolivalmiita, sellaisia kovia vielä, mutta kyllä vaan lapset niitä ostaa.

Eilen illalla kävi kova marjakauppa. Me Isän kanssa poimittiin punasia valmiiksi pussiin, litra aina joka pussiin. Hyvin ne meni vielä hämärissä. Mustia möin vaan yhden litran kuin yksi rouva vaiko neiti, sellainen vähän vanhempi keskikaupunkilta, oli iloinen kuin tästä saa joka lajia marjoja. Hän vaan siinä rauhassa vartoi, kuin poimin mustia hänelle. Sillä oli seuraa muitakin, mutta ne lähtivät kävelemään ympäri.

Lähetän sinulle paketin marjoja, jos ei vaan enää sada. Tänä aamuna aikaisin oli kova ukkosen sade, ihan kuin kaatosade.

En ole nyt vielä Osmolta saanut tällä viikolla kirjettä, hän kaiketi odotti ensin minulta vastausta. Olen lähettänyt sille perunoita ja marjoja kaksi kertaa, vaikka sanoi syöneensä lakkoja siellä metsässä ja mustikoita. Kale on jo työssä taas. Isä on vielä lomalla ensiviikon.

Ehkä lopetan ja terveisiä vaan täältä toisilta kotiväiltä ja voi hyvin

toivoo

Äiti.

Älä turhaan niin pitkiä kirjoita, menee vaan aikaa, kuin on kiire sulla. Onni Ilmonen on B.osasta en muista numeroa.

Tää kirje on vaan yhtä toitotusta, kuin ei oikein meinaa malttaa kirjoittaa, kuin on sitä työtä.

 


Kirje 20.8.1944

------------------

Kenttäpostia

Lotta Margareta L---nen
9 Kpk
5436 Oasto 6 A

Helsinki 20/8 44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestä joka tuli jo 18 p, vaikken ole ehtinyt vastata. Minua huvitti kuin kirje tuli, niin minä pyysin isän lukemaan. En ehtinyt lukea kuin toisena päivänä.

Minulla oli kiire koko viikon, kuin annoin niitä tilauksia, Viivin ja Rouva Lemberin. Hän kävi perjantaina iltana puutarhassa ottamassa, hyvin osas tulla sinne. Minä annoin korviketta ja ranskanleipä-voileipää. Ei hän kauan ehtinyt olla, hänellä oli mankeli illalla. Viivi kävi lauantaina täällä kotona.

Mustia tuli paljon vähemmin, joten vähensin kaikilta vähän. Olishan ne muuten riittäneet vielä, mutta ensin annoin vähän ihan vieraille, kuin osasvat tilata niin aikasi. Koko puutarhassa on ollut kova kysyntä mustista, jokainen ottais niitä, ja kaikille tulee vähän täällä puutarhassa. Eikä torilla ole ollut mitään mustikoita niin kuin ennen, vähän jotain puutarhamarjoja joskus.

Minä olen lakannut myymästä enään, vaikka ne enklantilaiset eivät ole vielä oikein valmiit. Niin olen sanonut, että ei ole. Kyllä ne siitä menee, en välitä niin nuukaa myydä. Helvi kävi ottamassa muutamia litroja, niissä oli muutamia ihan punaisia. Minä lähetin sinulle paketin 19pn lauantaina, lähetin karviaisia ja punaisia ja valkosia sekaisin.

Olen Osmolle lähettänyt perunoita. Hän pyysi niitä. Sanoi mustikoita sieltä saaneensa ja on keittänyt soppaa. Maanantaina laitan taas sille perunapaketin.

Nyt minä alan laittaa vähän itselle marjoja, kuin on nyt vähän rauhaa, ettei ole myymistä. Isä on vielä tämän viikon perjantaihin asti kotona. Minä menen huomenna katsomaan sinne ompelijalle ja voin viedä mitaksi toisen. Mitä hän sanoo. Kohtahan sinä sieltä tulet kotiin ja pian tämä aika on mennyt.

Lopetan tähän

Monet terveiset vaan kaikilta meiltä ja voi hyvin

Toivoo

Äiti


Kirje 21.9.1944

------------------

Kenttäpostia
Lotta Margareta L---nen
2 Kpk
8325

Helsinki 21/9 44

Rakas tyttäreni

Odotin tässä kirjettä ennen kuin olisin kirjoittanut, ajattelin jos on osotteessa joku osasto vielä, niin kuin siellä Oulussa.

Miten siellä voit, en ole vielä saanut mitään tietoa? Voihan kirje pian tulla. Mutta kuin minulla olisi vähän asiaa, niin kirjoitan.

Kuin siihen Yleisosastokorttiin jäi ne suolakupongit 10-11 X eks kuponkit. Nämä kaksi kuponkina leikkaat irti ja lähetät kirjeessä. Minä saan niillä Luukkaselta suolaa. Varmaan minä nyt oikein muistan, että ei siitä ole vielä sinun kortista otettu. Eihän tämä nyt niin tärkeä ole jos ei se ehtisi tulla tässä kuussa.

Muuten olemme voineet hyvin. Olemme ottaneet jo Herttuaniemestä perunat. Niitä tulikin aika tavalla ja niin suuria. Minä olin kaksi päivää Saviolla perunamaalla, tulin yöksi kotiin. Otimme Mandi-tädin kanssa kahden, saimme ne jo otettua. Ensipyhänä otetaan täältä perunat pois, jos on poutaa.

Nyt on sitten se toivottu rauha, vaikkei samanlainen. Onhan sitä touhua nyt niillä, jotka täytyy muuttaa. On lähetetty väkeä niille seuduille. Useista liikkeistä on kysytty, kuka tahtoo vapaaehtoisesti lähteä, ja kyllä niitä on menijöitä.

Ei minulla nyt muuta sitten ole asiaa, joten lopetan tähän. Monet rakkaat terveiset vaan kaikilta ja voi hyvin

toivoo

Äiti.

 


Kirje 25.9.1944

------------------

Lotta Margareta L---nen
2 Kpk
8325
----------------------------------
Helsinki 25.9. 44
Rakas tyttäreni
Kiitos kirjeestäsi joka tuli jo viime perjantaina. Edellisenä päivänä ehdin juuri lähettää sen kirjeen sinulle, siis torstaina. Nyt lähetän tämän Kivilahteen kirjeen myös, yhtä aikaa kuin omani.

Muuten voimme samaan tapaan. Osmolta en ole saannut kirjettä, sitten kuin se kirje tuli, kuin sinäkin vielä olit kotona. Voi tulla näinä päivinä. Veikko oli tänäin kirjoittanut Mirjalle, sanoi, että ei postitkaa kulje säännöllisesti, että kestää, kuin he ovat olleet kuloon päällä, niin on ollut touhua.

Ei kai Osmoa ole lähetetty pohjoseen taistelemaan, siellä piti olla oma joukkue? Kirjeet kyllä viipyy, ja niillä on touhua nyt. Tänään on vasta maanantai, vielä voi tällä viikolla tulla.

Kirjoita nyt jotain niistä korteista, jos tarvitsee lähettää sinulle. Täällä on nyt alettu jakaa voita edellepäite, jaetaa jo lokakuun voiannokset. 15 p lokakuuta pitää olla lokakuun annokset otettu ja viimeseen päivään taas marraskuun voiannokset.

Lehdessä luki, että on laivoissa jäähdyttämössä ollut voita, ja nyt kuin täytyy laivat antaa pois, niin jokainen saa itse säilyttää voinsa. En minä sinun korttiasi nyt vie pois, se voi olla, jos tulet jo lokakuun lopussa pois sieltä. Sen voiannoksen voi kyllä ottaa sitten ennemmin, ennenkuin päättyy aika, jahka nyt saan sinulta tietoa, tarvitsetko sinä siellä korttia.

Tänä iltana alkoi satamaan, tähän asti on ollut niin kauniita ilmoja. Meillä on perunat ylhässä jo kaikki. Kyllä olisi hyvä ollut, jos olisi kauniit ilmat riittäneet, että siirtoväki sais kaikki ylös. Kyllä sinne on lähetetty väkeä ja autoja. Viljan puinti se on kaiketi vielä kesken.
Veuron oli myös täytynyt mennä auton mukana, hän kuin on ollut auton mukana töissä kesälläkin. Ne myivät sen mökin täältä Vallilasta, kuin niillä oli se maa ostettava sieltä jostain Tammelundista.

No niin, ehkä lopetan. Monet terveiset vaan sinulle meiltä kaikilta. Ja voi hyvin

Toiv

Äiti


Kirje 4.10.1944

------------------

Kenttäpostia

Lotta Margareta L---nen
2 Kpk
8325

Helsinki 4.10.44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestäsi joka tuli tänään ja pakettikortti myös. Kävin hakemassa paketin, hyvin se oli ehjä ja hyvin tuli. Pian sieltä tulee tänne, mutta täältäpäin taitaa viipyä kauemmin. Ne kortit tulivat jo kirjeessä viime viikolla, vaikka en niistä vastannut. Luulin, että voit tulla jo pian pois. Hyvä on, että pääset välillä syömään taloihin. Ei minunkaan ole tullut lähetettyä pakettia.

Osmolta sain kirjeen. Se oli kirjoitettu 2p, heti kuin olivat päässeet 4 pvän marssilta uudelle rajalle. Kiteen pitäjään toistaiseksi sijoittuivat telttoihin kylän laitaan. Se on siellä Kuhmossa päin. Lähetin heti paketin voita ja yhtä ja toista ja vähän sianlihaa paistoin. Pitkän matkaa kuin marssii, niin on kaiketi nälkäinen. Saa nyt sitten nähdä josko ovat siinä, vaiko täytyneekö lähteä pohjoiseen kuin sielläkin on kovat tappelut. Ei hän mitään maininnut sanoi että odotetaan tilanteen kehitystä eiköhän päästä siviiliin kuukauden tai parin päästä. Odotan taas kirjettä häneltä sillä on sama numero kuin ennenkin. 5.Kpk 1426 jos kirjoitat.

Täällä on satanut nyt tämän kuun miltei joka päivä. Perunailmat kävi huonoksi. Kyllä niitä on kaiketi vielä paljon ottamati ympäri Suomen. Akseli oli saanut jo kaikki ylös, sillä oli perunakone lainassa, niin ne menivät pian. Sillä on ollut myös vanki ja on vieläkin työssä. Ei ne sitä vielä ole viennyt, vaikka niitä on jo vietykin.

Minulla oli viime viikolla suursiivous, ja hyvä oli, kuin nyt sataakin joka päivä. Olen nyt pessyt aina joka päivä vähän. Keittiön seiniä ja sitten sikurijuuria kuivannut vähitellen, niin että on viimeiset menossa.

Se L:lakki tuli jo paketissa kotiin, sillä ei taida olla kiirettä. Enään toistaiseksi.

Ehkä lopetankin ja vien tämän postiin, ennenkuin alan ruokaa laittamaan. Siis monet terveiset vaan kotiväeltä ja hyvää vointia sinulle

Toivoo

Äiti
Terveiset Mirjalta vasta, en viime kirjeessä muistanut.

Sama

 


Kirje 10.10.1944

------------------

Kenttäpostia
Lotta Margareta L---nen
2 Kpk 8325

Helsinki 10/10 44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestäsi, joka tuli tänään. Paketti tuli eilen. Pian ne on nyt kulkeneet.

Olemme täällä voineet hyvin. Osmoltakin tuli eilen kirje, hän on nyt myöskin Savossa, on nimittäin Savonlinnan likellä kartasta katsoen, Kerimäen pitäjässä. Sanoi olleensa perunapellolla. He asuvat yhdessä talossa, missä on talonväkeä myös. Heillä on yksi huone. Ei hän vielä tiennyt poispääsystä, sanoi, että on sieltä päässyt vanhempia pois. Hänen ikäiset pääsevät vasta viimeksi. Osmo sanoi, että oli saanut sinulta kirjeen, mutta ei ole vielä vastannut ,kuin ajatteli jos sinä olet lähtenyt pois ja jo. Minäkin tulin maininneeksi, että sinä kirjoitit, vaikka tultais siviiliin ja pian. Siitä kaiketi hän ajatteli, jos olet jo mennyt kotiin.

Kiitos vaan jauhoista ja voista. En minä tiedä, jos niitä kannattaa sieltä ostaa, koska ne niin paljon tahtovat. Jos laskee tupakan hinnan, niin sanovat, että aski maksaa nyt jotain 100 markkaa. Se on aika kallista. Minä luulen, että eiköhän täältäkin päin saa niitä. Minä olen vähän toivossa, jos ennen joulua jaettas vähän vehnäjauhoja enemmän, kuin tässä sanomalehdessä oli, että tullaan jakamaan vehnäjauhoja koko kortilla, kuka haluaa. Kuin nimittäin Ruotsista annettais paremmin (vehnäjauhoina suurempi erä) se vilja, mitä sieltä sieltä tulee. Mutta koska ne nyt alkais jakaa, sitä en tiedä.

On minulla vähän jauhoja, en ole leiponut ollenkaan eikä ole mieli tehnyt kakkua. Yritin tässä laittaa, kuin oli niitä kananmunia. Ruisjauhoja minulla on paljon, olen saanut. Kananmunia sain taas, kuin vaihtoin perunoita pari kappaa siemeniksi Sundmanille. Sain viisi kananmunaa.

Jos voita saisit, mutta ei kai sieltä sitä saa. Ei se niin väliä ole kyllä, kai sitä taas saa rokarilta, jahka tarvitsee. Ei ole koko vissi, vaikka sais ylivoita tai markariinia vielä vähän, on sellaistakin luvattu kirjoituksissa, että on toivoa.

Hyvinhän se Kalervo voinut. Se on ollut aika rauhallinen ja on ollut paljon kotona ja on ollut nuukana rahan kanssa. Se on pihistellyt hiljakseen, niin saahan sitä vähän kokoon.

Terveisiä vaan kaikilta meiltä ja voi oikein hyvin

toivoo

Äiti

 


Kirje 21.10.1944

------------------

Kenttäpostia
Lotta Margareta L---nen
2 Kpk 8325

Helsinki 21/10 44

Rakas tyttäreni

Kiitos kirjeestäsi, joka tuli tänään aamupostissa, mutta nyt vasta illalla kirjoitan.

Olemme voineet hyvin, pian tämä aika on mennyt. Viikko tästä, vähän toista, niin on tämä kuukausi loppu. Tänne tuli Irman kirje kenttäpostissa, pistän tämän myöskin sinne.
Minä en muista osotetta, joka sen lakin lähetti. Se oli vaan siinä paketin paperissa, mutta en siitä oikein selvää saannut. Sitten oli siihen vaan kirjoitettu: "terveisiä Neiti Laitiselle" ja jotain, että hänen kotipaikka on, oliko se evakoitu tahi tuntematon, minä en muista sitä. Se oli vaan siinä harmaassa paperissa. Kyllä sitä isän kanssa katsottiin, mutta emme kumpikaan muista mitään.

Osmolta en ole saanut kirjettä, sitten kuin hän 5. päivä oli kirjoittanut, joka tuli päivää ennen kuin sinun edellinen kirjeesi. 10. päivä minä vastasin teille molemmille. Voihan se tulla ensi viikolla. Minä olen vaan ajatellut, että hän on tainnut joutua pohjoiseen.

Teudor kävi Helsingissä tällä viikolla. Tänään nyt iltajunassa hän lähti pois, oli meillä yötä ja sitten kävi maalla ja oli siellä kaksi yötä. Tänäin hän tuli kaupunkiin ja nyt lähti pois. Hän osti sieltä maalta lehmiä ja mullia ja toi teurastuslaitokselle niitä vaunussa. Sieltä oli muuan toinenkin mies tuomassa. (Nimittäin Kauhajoelta.) Hän toi minullekin sianlihaa. Hän tulee tuomaan Teuvoa Järvenpäähän kouluun noin viikon päästä. Sillä on siellä tuttava, miltä saa kortteerin Teuvolle.

Teodor kertoi, että Savonlinnasta oli lähetetty sotaväkeä 10. p pohjosiin. Sinne heidän paikkakunnalle oli tullut kirje johonkin naapuriin, että 10. p lähtetään. Hän olisi muka saanut lähetettyä sen siviilipostissa. Osmokin on sielläpäin. Saa nyt sitten nähdä, jos ei tule mitään kirjettä pian. Sieltä kestää sitten kauan tulla.

Monet terveiset vaan sinulle meiltä kaikilta
ja voi hyvin

t. Äiti