Kirjeet > Margareta > Kirjeitä äidiltä vuonna 1950

Äidin kirjeitä Margaretalle Lahteen vuonna 1950

Margareta oli saanut ensimmäisen lapsensa ja muuttanut perheineen Lahteen, kauas äidin helmoista. Äiti antaa ohjeita muun muassa vauvan hoidosta ja pyykinpesusta.


Postikortti 21.1.1950

Ensimmäisen vierailukäynnin jälkeen

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Suomenk. 1

H:ki 21.1:50

Terve vaan
Pian tämä juna tuli, se aika meni nopeasti, pieni matka tämä todella on. Minulta jäi tossut sinne, en tarvitse niitä. Se kai tietää pikaista käyntiä taas.
Näkemiin

Äiti

 


Kirje 23.1.1950

Vain pari päivää edellisestä kortista

----------

Helsinki 23.1.50

Terveiset täältä

Tässä lähetän tämän paperin (sanomalehtileikkeleen). Lehti on myös muutettu jo lauantaina.

Olin eilen menossa Limingalle, mutta isäntä R---nen jo tulikin katsomaan ja tietämään asioita, ettei vaan kukaan ollut sairastunut. Sanoin teidän voineen hyvin ja vähitellen saavan kuntoon.

Ei kaiketi Paulin äiti nyt heti tule sinne käymään, hän katselee kuinka tämä talvi tässä alkaa reistailla, tuleeko kovia pakkasia. Nyt onkin ollut nollassa.

En tähän nyt enempää kirjoita, minulla on aikomus soittaa sinulle, jos vielä sattuu olemaan teillä puhelin, ettei se juuri näinä päivinä ole hävinnyt.

No niin, monin terveisin

Äiti

 


Kirje 23.1.1950

Huolehtiva kirje pikkuvauvan hoidosta

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Suomenk. 1

Helsinki 3.2.50

Rakkaat omaiset

Nyt lähetän tämän paketin. Näissä lakanan kappaleet on toiset leveämpiä mutta on -- leikata pituutta pois lakanasta. Nämä voi kääntää niin kuin oikea puoli samoin tyynyliinassa melkein siistimpi niin. No niin.

Pidä nyt paussia Joukolle siitä perunasta ei hänen vatsa oikein kestä rasvaa ja perunaa, ennen kuin on yhdeksän kuukautta kulunut. Tätä ennen ei sylki ja mahasylki kykene muuttamaan tärkkelystä sokeriksi, niin sanassa sanotaan. Kyllä se elää velleillä, jotka ovat terveellisiä, ja voi aina joskus vähän antaa sopanlientä ja perunaa ja porkkanaa hienonnettuna.

Älä anna sitä kananmunaa, se kaikki tulee vaan liikaa vahvaa. Maitoruuat etupäässä on hyviä. Anna nyt, jos on vatsa epäkunnossa, teetä taikka vettä vaan. Se oli ehkä ruokamyrkytys kun antoi ylen.

Terveisin

Äiti


Kirje 8.6.1950

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Lepolantie 5.A.14

Helsinki 8.6.50

Rakkaat omaiset

No niin, taas sitä ollaan kotona ja töitä täällä on ollut, ettei tullut ennemmin kirjoitettua. Olen pessyt keittiön seinät ja ovia, ikkunat on vielä pesemäti. Oli huoli niistä seinistä, että sain ne pois.

Kävin heti maanantaina O---a katsomassa, hän voi kyllä hyvin. Hän istu ulkona auringossa, niin ne siellä toisetkin. Siellä on kaunis piha tai puisto, missä saa oleskella. Ne saa olla siellä ihan vapaasti, mennä välillä ottamaan nokkaunet jos väsyttää. Sieltä pääsee lomallekin aina joitakin ja saavat mennä kaupunkille käymään. Ne on varmasti sellaisia virkeempiä. Yksi opiskelija oli jonkun kerran käynyt kaupunkilla ja sitten ei hän enään tullut, sai varmaankin jo työpaikan, hän vaan ilmoitti sinne. En minä vielä tullut tietämään mikä osasto, kyllä sen näin mutta en muistanut kysyä.

Isä kävi Arapiassa mutta ei ne antanut ilman valtakirjaa. Se jäi siihen, että sitten kuin tulet tänne niin haet. Terveisiä Mirjalta hän kävi täällä, 15 pv alkaa loma hänelle, sillä on koko kuukausi. 1 pv Heinäkuuta hän lähtee Ruotsiin. Ei hän teille nyt tule, vaikka on joskus aikaisemmin luvannut loma-aikana, kuin näkee sinut kun tulet tänne ja pojun. Mirjan kanssa pitettiin mennä hautausmaalle, sitten kuin nyt ehtii.

Ellikin kävi juuri tätä kirjoittaessa meillä, sen Äiti on kuollut. Käski Hautajaisiin sunnuntaina. En minä vielä tiennyt mitään sanoa, kuin Isä ei ollut kotona. Saa nyt nähdä jos mennään.

Monet terveiset teille kaikille, aina on mielessä Jouko, pieni kävelijä.

Äiti

(ei ollut mustetta kotona)

älä vaan tuo sitä mattoa

 


Kirje 24.6.1950

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Lepolantie 5. A.14

Helsinki 24.6.50

Rakkaat omaiset

Kiitos kirjeestä, sehän oli hauska että kirjoitit. Ajattelin, menikö se minun kirje kuin oli toinen osote. Näin kerran Paulin kortista, kuin sinne tuli lainakirjastosta, otin siitä osotteen 5, taitaa olla monta numeroa.

En osannut aikasemmin kirjoittaa, ennenkuin tiesin sen kellon määrän. Minä kun puhelin siellä sunnuntaista ja se onkin lauantaina 1 päivä kl 5 Paavalin kirkon kappelissa. En tiedä olenko sitä nähnyt, se oli kaiketi seurakuntasali missä Jouko ristittiin. No niin loppujen lopuksi ne on silloin ja siellä. Aikaisemmin ne minun kuullakseni puhuivat 2 päivästä ja Osmokin kuuli. Ne muutti tietysti eikä muistaneet puhua aikaisemmin kuin se on vaan noin pienempi tilaisuus.

Kalervo soitti Paulille mutta siellä vastattiin että hän on matkalla. Aikasemmin hän soitti tai otti puhelun jo aamupäivällä eikä tullut mitää vastausta. Se oli pikapuhelu. Hän olis tästä ilmoittanut, ja muutakin olisi kysynyt huonekaluista. Mutta hän sitten kysyy kuin näkee Paulin, taitaa olla nyt ettei hän ehdi matkalta tulla.

Kyllä onkin ollut kuumia ilmoja ja kastelemista pellolla, mutta kuin Isällä on ollut aikaa. Kovasti hän jo maalaskin, keittiön lattian ja tampurin ovi aikaa sitten, se menikin hyvin ja on pieni työ, ei tarvitse pitää montaa mattoa, pääsee vähemmällä.

Minulla onkin jo valmiina siistitty kaikki. Ulla kai tilaa ne kuin hänellä nyt alkaa loma juhannuksesta.

Kyllä tulemme vastaan sinua junalle. Terveiset teille kaikille

Äiti

Ei luultavasti Osmo pääse vaikka hän ajatteli tulla.

Sama

Kale, Ulla ja Pena rouvineen lähtivät pyörillä juhannusta viettämään.

 


Postikortti 28.7.1950

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Lepolantie 5.A.14

Helsinki 28.7.50

Heipä hei

Kiitos kirjeestä. Jaa heti alkuun, Joukon kala on kaikessa rauhassa täällä, en sitä muistanut enään hakeakaan kun kirjoitit. Niin katsoin sinne hetekan alaosaan niin siellä vaatteissa se oli. En ole sitä lähettänyt, minulla on pieni nimipäivälahjakin, olen odottanut lisää lähetettävää korttia. Emme muistaneet kuin juuri samana iltana Kale muisti. Ei sitä perästä voinnut lähettää.

Tulin juuri Keravalta, kirjoitin junassa. Täti on samanlainen. Lopetan tämän Pasilassa. Olen käynyt O--a katsomassa myös usein.

Isä on työssä

Nyt terveisin

Äiti

 


Kirje 26.10.1950

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Lepolantie 5.A.14

Helsinki 26.10.50

Rakkaat omaiset

Terveiset täältä, olemme voineet hyvin. Sunnuntaina kävimme hautajaisissa. Hyvin kaikki noudattivat ja tulivat saattamaan, oikein mieslukuisasti, niin että jää hyvä muisto, niin kuin sanotaan, että sais kunnialla hautaan. Seppeleitä ja kukkia tuli kumpu kauniiksi.

Meillä oli seppele ja Kalervolla niin kaunis kukkalaite, värit niin kauniit, että vielä perästä puhuivat kyllä oli kaunis. Hän oli tilannut sen Lapinlahdenkadun kukkakaupasta. Kyllä kukat on kalliita: 600 mk se Kalen kukkalaite ja meidän 1400 mk. Olimme täältä kaikki, Osmo oli myös ja oli kantamassakin ja Kale ja Isä myös. Paljon oli miehiä vapaanakin kuin niitä oli Sipoota myöten. Etvin ja yksi Isäntä myös, niitä Oljemarkin veljenpoikia ja Keravalta ja jokelasta samoja. Ei ne sitten Saviolle tulleet, ne lähti pois, hevosella kuin tulivat, paitsi Etvin tuli, Elli oli myös.

Meillä oli järjestetty kahvitarjoilut kotona, siinä kuin asuu se Veikko rouvineen, joka on Akselin Hilman sukulaisia. Kahvia keittivät Annikki, Veikon rouva ja yksi tyttö, kuin myös asuu siinä. Meni oikein hyvin. Tuvassa oli suuri pöytä ja kammarissa sai myös istua.
Fallbackan Anni leipo suuren rinkilän ja täältä vietiin kaksi täytekakkua ja vispikermaa. Mirja osti pikkuleipiä ja siellä Sundmanin täti laitto muun suuren kakun. Sitä varten saikin Kansahuollosta 1/2 kg kahvia. Ei ne sokeria anna. Mutta hän kuitenkin sai kilon, kuin ei syönyt kaikkia annoksia, joten ei sinunkaan kahvia tarvinnut eikä sokeria. Täältä ne sitten saat joskus.

Ilmoitettiin Pohjanmaalle, mutta Aili vastas, että Teodor on sairas, siinä on keltatauti. Hän on Seinäjoen sairaalassa. Hän oli vaan työssä ensin, vaikka oli keltanen, sanoi Aili. Vasta hän sitä aikaa joutu sinne, kuin täällä oli Mandin kuolema. Teuvo on sotaväessä, vapaaehtosesti jo meni. Hämeenlinnassa kuuluu olevan (ilmavoimissa)

Minulla oli eilen pyykki, ei tullut enne kirjoitettua. Hanna, Martan äitikin oli siellä, pyysi tulla käymään Museokadulle. Hän asuu Hildan kanssa siellä. Selinmaan Annin kanssa lähtiessä jo neljän junassa. Linja-auto oli tilattu joka vei ja toi samaan paikkaan.

Terveiset monet teille kaikille

(Äiti)

pidä Jouko jo lämpösesti

 


Kirje 23.11.1950

----------

Rouva Margareta R---nen
Lahti
Lepolantie 5.A.14

H:ki 23.11.50

Rakkaat omaiset

Kiitos kirjeestä ja korteista. Tämä minun vastaukseni on viipynyt, vaikka ajattelin heti vastata. Vime viikolla minä jo kirjoitin koko kirjeen ja, kummallista kyllä, niin oli täysinäinen mustepullo, jolla kirjotin ja sitten kuin oli kirje valmis, niin tuhraantu mustetta aika paljon. Niin en enään uutta kirjoittanut.

Olemme muuten voineet hyvin. Isäkin on työssä mutta Osmoa ei taida työ maittaa. Kyllä hän kulkee jossain mutta en tiedä hakeeko.

Tässä olivat Hilman päivillä Kale, Ulla, Mirja. Meeri oli väsynyt, hän tuli vasta toisena päivänä. Sillä on särkenyt korviakin, että kävi niistä lääkärissä.

Mirja on ollut lomalla, kuin hän ajatteli sanoa itsensä irti ja puhuikin jo. Mutta ne vaan ehdottivat lomaa. Siellä on sellainen ruljanssi, että ei ole ihme kuin Mirjakin on vähän sellainen heikko. Siellä oli yhdellä myyjättärellä komeat häät, jossa hänkin oli nyt loma-aikana ja omistajat olivat myös.

Minä jo sain ostettua sen pöytäliinan. Se on liinanen, valkonen, kukikas, reunat keltaiset. Se onkin hyvä ruokaliina, luulisin 1,25 sm. Ei ole liian suuri.

Meeri toi eilen minulle taas sellaisen harmaan kotikutosen. Se oli niin kuin leikattu, täytyy päärmätä saman suurunen. Oliskohan Eineltä saanut isomman, jos laittoi poikki? Minun täytyy kysyä. Sanoin hänelle, mitä ihmettä tuollaisia tuo, ota nyt takaisin!

Minähän tässä olen ollut teillekin tulossa jo pitemmän aikaa, mutta kuin oli poski vähän turvoksissa. Kaksi viikkoa sitten kävin siitä Kivelässä. Ne antoi lääkkeitä ja lämpösellä hautoa. On se mennyt pois. Kielsivät, ettei saa olla vedessä.

Minä tässä kudoin, jatkoin miesten sukkia niin ahkeraan. Vähän ikkunan vieressä istuin kaiken päivää ja muutenkin laitoin ristivetoa.

Jos en tällä viikolla tule, niin ajattelin ensi viikolla, jos ette tännepäin tule. Kyllä minä sinne osaan tulla, ei tarvitse vastaan tulla, jos ei sika eväitä syö, sanotaan.

Terveisiä vaan teille kaikille. Minulla on joukolle villalankaa, en ole muistanut antaa, vaikka se taitaa olla viime talvista. Kyllä sukat Joukolle tulee.

Terveisin

(Äiti)

 


Kirje 13.12.1950

Täsmällisiä ohjeita pyykinpesusta!

----------

Helsinki 13.12.50

Joukolle monet terveiset ja onnittelut Vaarilasta ja mummolasta. Tällä saat ostaa niitä Mummun karkkia. Voi hyvin!

Olimme juuri mankelissa, Osmo ja minä. Niin on sitten se joulupyykki valmis, ja hyvin se menikin. Olihan niitä kertynyt, kuin en viimekuussa pessyt. Laitoin sitä tärpättiä taas sekaan ja yksi Valo-paketti ja sitten tavallinen lipeä.

Laita sinäkin likomaan vähän Valoa, vispaat sekaan, jos on, sitä punasta pulveria myös vähän. Ne lähtee hyvin kuin on valosiakin likoomassa. Ei sitä liotusvettä tarvitse olla paljon, niin tulee vähemmästäkin sen verran, että hyvin kastuvat ensin ja sitten vaan kasaan punkkaan. Kirjavat voi panna vaan kylmään väljään veteen. Aamulla kuin ottaa ylös, niin laittaa sitten kirjavat siihen, jos on lipeä, missä on sekotettu Valo mukaan ja vähän tärpättiä noin kahvikupillinen. (Minulla oli 2 kupillista mutta oli enemmän vaatteita) (Pataan kaikki).
Jos se olisi oikein kuumaa niin sitä parempi. Siltä kuin laittaa valkosille päälle kuuma heti ja vähän seisaavat siinä. Jos on kaksi punkkaa, niin toisessa pesee kuin se on vaahtovaa, niin ei tarvitse juuri kuin yhden kerran pestä hyvin. Toisessa kuumassa vähän huiluttaa, niin pataan vaan sinne. Siellä kuin kiehuvat, niin on pian valmista. Ettet tarvitse niin kauan olla, yhdeksään asti. Minulla oli yli puoli pataa vettä, siitä sitten riittää. Kirjavia kuin alkaa pestä, niin kuumaa lipeää taas päälle, niin pikemmin menee. Tästä tuli kuin resepti. Niitä reseptiä on vaikka kuinka montaa lajia. Jos et saa tärpättiä, niin kyllä Apteekissa on.

Jos ostat Joukolle lakkia, niin minä annan ainakin puolet taikka enemmän. Ei se kaulus ole tarpeellinen. Täälläkin olen nähnyt vaan lakkia lapsilla. En ole yhtään kysellyt täällä, kuin en ole kaupoissa ollut. Joukon housut on tässä valmistumassa. Laitan kai jostain puseronkin, annetaan olla siellä se kangas kesäksi.

Saa nähdä onko joulukin näin sateista ja lämmintä.

Kävin silloin R---sellä. Ne sanoi, että jos ei ne tule tänne kuin ne odottaa niin ne lähtee uutena jouluna sinne, jos vaan vaari jaksaa.

No niin lopetan jo, tämä kaiketi myöhästyy huomisesta.

Terveisin

Äiti