Kirjeet > Paulille > Kirjeitä äidiltä

Äidin lähettämiä kirjeitä Paulille sodan aikana

Hannes, Paulin veli, oli vuotta aikaisemmin saanut surmansa talvisodassa, joten äiti oli syystäkin huolissaan, kun muutkin pojat olivat joutuneet sotaan.


Kirje 6.8.1941

---------------

Helsinki 6p:nä elok. 41

Hyvä poikamme Pauli.

Kirje, jonka olit kirjoittanut 1 päivä elok, tuli vasta tänä aamuna siis oltuaan kuusi vuorokautta matkalla.

Vai olet sinäkin joutunut niin vaaralliseen aselajiin. Kumma se on, että meidän poikien täytyy kaikkien olla niin vaarallisissa paikoissa jok ikinen. Sain Heikiltä eilen kirjeen jossa hän epäili tokko hän Antreaa näkeekään. Sanoi, että monen pojan silmä ummistuu, ennen kuin se on meidän. Hän sanoi, että ei ole saanu sinulta eikä Martilta kirjeitä. Muista sinä nyt heti kirjoittaa hänelle osote Stm 7 Kpk 1247. Martilta sain kortin kirjoitin hänelle ja laitoin Heikin osotteen.

Täällä on ollut sitte rauhallista, ei ole sanottavasti ollut hälytyksiäkään.

Jos minulta kaksi kunnon poikaa sortuu vielä tässä sodassa niin sekin on kestettävä. Valmistautukaamme rakas lapsi, että olisimme valmiit, kun kutsun ääni kuuluu. Täällä maailmassa on retki vaarallinen, jokaisella teille myös.

Minua huolettaa sinun rippikoulus. Milloin se tulee käytyä? Pauli rakas jos nautit sakramenttia, niin tee se katuen syntejäsi, jokaisella niitä on katumisen verran. Jos siellä on Jumalan palvelioita, niin ota synninpäästö, että voisimme kerran herätä suloiseen rauhaan herran suurena päivänä, jolloin alkaa elämä eikä rauha lopu koskaan. Jumala armahtaa joka katuvaisella mielellä häntä lähestyy tahtoen luopua syntitaakastaan.

Minulla on ikävä, tämä on sellaista odotusta, kun en jaksa tehdä työtä. Huono terveyteni kärsii kovin teitän takianne. Tahdon kyllä jättää teidät Korkeimman suojelukseen, mutta kun olette niin rakkaita minulle, niin sydämeni on aina luonanne. Kun tämä julma sota loppuis tämä on jo vienyt paljon kalliita uhreja tähänkin saakka.

Laitoin sinulle paketin viime lauvantaina viimeksi entisellä osotteellasi, en tiedä oletko saanut sen jo. Jos ne vieraat tulevat, kyllä pidämme hyvänä, onhan meillä marjoja. Vadelmia olen kerännyt monta litraa, vielä niitä on aika tavalla noissa varsissa. Mansikat alkaa loppua maasta, olin laittanut niitä purkkiin. Viinimarjoja on paljon kypsiä, laitan niitä sinulle huomena eli perjantaina.

Ei taita olla mitään toivoa, että pääsisit käymään kotona ainakaan vielä? Jokohan ne miehet joutui turman omaksi, se on harmi se. Moni sinun kanssasi samana vuonna syntynyt sankari on saanut jättää jo tämän maan. Voitko lukea siellä lehteä ollenkaan? Heikin lehden tilauksen uudistimme.

Kun tietäsin vähänkin paikkaa, jossa olet, tulisin marjaan sinne päin. Ethän varmaan kovin kaukana ole täältä. Mainitse vähän paikan nimeä, minkä kylän naapurikylä eli mikä kansanopisto.

Lauri on Siirtopoikien työpalveluleirillä, Mommilan kartano. Sanoi kortissaan, että hauska on siellä olla. Lupas kirjottaa sinullekin. Heikki sanoi, että hän sai Laurilta kirjeen. Lysti siellä on kun, Lauri tykkää maallaolosta enempi kun kaupunkista.

Kun saan luvan, että Antreaan saan mennä, menen heti Hanneksen haudalle. Siihen kait on pitkä aika, kun sinne voi mennä.

Nyt tämän lopetan koskee päätäni, kun ei nämät yksinkertaiset ruuatkaan oikein maistu, kun aina on huoli myötäni.

Rakkaat terveiset Äiti

Tattupakin Tommilta katkesi etusormi poikki. Vapaa sotaväestä, asepalveluksesta.

Ja sitte ne papin kirjat, joista puhuit, ne tulee huomenna,siis torstaina. Kauko käy hakemassa sen vuosikertomuksen, katsomme mitä papereita tulee liittää hakemukseen. Sitten kirjoitan sinulle.

 


Kirje 20.9.1941

---------------

Helsinki 20 p:nä syysk. 1941

Pauli hyvä

Kirjoitan tässä samalla sinulle kun kirjoitin Martillekin tänä aamuna. Ei minulla erikoista asiaa ole, kirjoitan vaan. On kirje tervetullut sinullekin.

Laittaisimme sinulle tyynyn ja paksun täkin, jota saisit pitää nukkuissas allasi, että ei olis ihan kova lauta. Laitoin maanantaina Suomen Liikemiesten totistuksen tulemaan sinulle se tuli tänne kun takasin numero oli virheellinen. Heikki oli kotona silloin, hän sanoi että numero piti oli 0590 eikä 0580. En silloin muistanut.

Tämäkin tulee huonoa, kun on vähän kiire. Perunan nostimme jo ylös ,on hommaa sentään muuta. Ja kirjottasit, milloin pääset hakemaan asemalta vuotevaatteita, niin laitamme eli tuomme.

Kauko kirjoitti eilen, sain iltapostis hänen kirjeensä. Siinä on yksi paperi vaan ,ei mitään erikoista kirjekuorta. Hyvä keksintö, ei mene kirjekuoriin rahaa. Hän sanoi käyneensä Martin luona, sanoi, että saha seisoo paikoillaan, samoin kaikki muut rakennukset paitsi karjakartano.

Isäsi on taas työssä, en tiedä miten kauvan jaksaa.

Täytyy kohta käytä anomaan Heikkiä sinne Koljolaan maatöihin,näkyy olevan tämän päivän Helsinkin sanomissa, että täytyy tehtä anomus suojeluskunnan esikuntaan. Mielellään se tuliskin sieltä lomalle, noin lyhyt loma ei ollut oikein mikään. Olihan se sentään tyhjää parempi.

Käsken Martin kirjoittamaan sinulle.

Rakkaat terveiset

Äitisi

Kirjoita kohta

Helsinkin sanomissa mainittiin että opiskelioita tulis päästä jatkamaan kouluissa, ehkä sinäki sitte pääset. Täytyy käytä sinua myös anomaan.

 


Kirje 29.9.1941

---------------

Auk. Oppilas
Pauli R---nen
0590 Kpk

Maanantai-iltana 29 p:nä syysk

Rakas poikamme Pauli.

Kirjoitan taas vähän sinulle. Odotin sinua eilen illalla lomalle, mutta ei kuulunut. Kirjoitin joku päivä, kysyin, että tuletko asemalta hakemaan vuodevaatteita jos laitan. Et ole varmaan saanut kirjettäni, kun et ole vastannut? Jos minä tulisin sieneen ja toisin ne tullessani?

Heikki kirjoitti Lealle lauvantaina, sanoi, että he ovat Terijoella 15 kilometriä rintamalta Suomeen päin, asuvat eräässä talossa. Hän nukkuu rautasänkyssä. Hyvä kehu olevan olla, kun on niin etäällä tulilinjoilta. Laurilta tuli kirje, laitoin hänelle vastauksen eilen. Kehu olevan heillä hyvät vuoteet, kahden lakanan välissä nukkuvat.

Kävin eilen illalla seuroissa. Siellä kansanedustaja Lohi puhui siintä, miten kallis asia se on, kun ihmisellä on usko Jumalaan, niin ei ole pelkoa tuomiolla. Hän sanoi olevan omia poikia 5 rintamalla. Ne on ristittyjen vanhempien lapsia, niillä on usko Jumalaan . Hän sanoi ,että pojat kirjottaa sieltä rohkaisevia kirjeitä, että he ovat uskoneet itsensä Jumalan huomaan. Sanoi olleensa haudalla, johon kätkettiin uskovaisia sankarivainajia. Niiden vanhemmat kiitti haudalla jumalaa, että heidän poikansa ovat uskossa nukkuneet. Heillä oli varma jälleentapaaminen tiedossa rakkaidensa kanssa.

Muistatko kuin oltiin Koljolan nuorisoseuran talolla, kun laulettiin, että

"Jeesuksesta laulan Jeesuksesta vaan, jotta syyni suuret anteeksein jo saan, hän mun syyni suuret poisti verellään, katkoi kahleet valheen synnin ,kuoleman vankin vapautti. Laps oon Jumalan. Lapsi oma herran taivaan, kuninkaan kruunu perin kerran valtakunnan. Saan pääsen asukkaaksi kultakaupunkiin, viehään vierahaksi häihin ijäisiin".

Niin sellainen toivo kun on ihmisellä, niin on turvallinen elää ja kuolla.

Kuinka sinun rippikoulusi kanssa on, milloin sinulla on tilaisuus käydä se? Hanneksen rippikoulun opettajan poika Lauri Lounasheimo on myös siirtynyt uskosta näkemisen. Uskovainen poika hän oli, ei tullut vahinkoa, kun saa kerran herätä ihanassa rauhan maassa.

Laitan perjantaina pienen paketin sinulle, kirjoita tällä välin. Koulut näyttää alkavan 13p:n lokakuuta lehtien kertoman mukaan. Sinun täytys laittaa anomus suojeluskunnan esikuntaan pyynnöllä, että sinulla on koulunkäynti kesken. Laitamme Heikin anomuksen kait tällä viikolla. Ne on osotettava Suojeluskuntain esikunnalle Helsinki

Rakkaat terveiset

Äitisi

Oletko saanut Suomen Liikemiesten Kauppaopiston todistusta, jonka laitoin noin viikko sitten

Lähettäjä M. R---nen

H:ki Liminkantie 84