Kirjeet > Paulille > Kirjeitä Anna-mummolta

Koljolan Anna-mummon kirjeitä Paulille rintamalle

Paulin Anna-mummo Koljolasta lähti muun Koljolan-väen kanssa talvisodan jälkeen evakkoon Juvalla. Paulin isoisä Pekka Karjalainen kuoli siellä ollessa, ja Anna siirrettiin Ikaalisiin. Mukanaan oli tyttärentytär Kirsti (Vaittinen).


Kirje 3.9.1941

-------------

Iittalassa 3p 9k

Pauli kiltti

Lämpöinen tervehdys mummolta ja suuri kiitos kirjeestäsi. Kyllä se on kaunista että sinä vielä muistat mummoa siellä maailman myrskyn keskellä, sillä nyt tuntuu semmoselta että ei rauhaa ole missään. Vaan kuka pääsee uskossa täältä pois, niin sillä on rauha. Ukkikin on kohta vuoten saanut nauttia ijankaikkista lepoa ja rauhaa.

Usko sinäkin, rakas lapsi, kaikki synnit anteeksi jeesuksen [nimessä] ja kalliissa veressä niin on hyvä elää sekä kuolla. Jeesuksen armon on onnelliset päivät ,pois surut murheet jäivät. En minä sulle muuta sen parempaa asiaa voi kirjoittaa, vaan että pääsisit taivaaseen ukin luo ja sinne minäkin kohta pääsen. Ei enää pitkä matka tyvenelle rannalle, laiva kulkee kiiruhusti kohti kotisatamaa. En tietä, vieläkö rakas jumala antaa niin kauvan elää, että päästään sinne Karjalaan. Hilja-tätisi lähti jo tänä aamuna, me jäätiin Kirstin kanssa vielä tänne toistaiseksi.

Nyt ei muuta kun rakkaat terveiset mummilta ja Kirstiltä. Jää nyt hyvästi ja rakkaan isän haltuun ja huomaan, varjelkoon rakas Jumala sinua siellä ja meitä täällä. Siis näkemiin.

Mummi

Tähän pistän sinulle vähän makeisrahan ole hyvä ja kirjota oletko saanut

 


Kirje 5.10.1941

-------------

Iittalassa 5p 10k [1941]

Pauli kiltti

Lämpöinen tervehdys täältä mummilta ja Kirstiltä. Kiitos kaunis kirjeestäsi, jonka sain jo kauan sitten, vaan täällä on mennyt touhutessa, että ei ole tullut kirjotettua. Me on voitu oikein hyvin, taivaan isälle kiitos.

Me oltiin viime pyhänä Lahtessa käymässä,kun Kirstillä oli lomaa vielä tähteenä. Kohtahan täältä pitäisi päästä sinne Koljolaan, vaan ei ole vielä tietoa milloin mennään, kun täälläkin on niin ikävä olla, kun kaikki on hajotettu, koko perhe moneen kohtaan. Eihän sielläkään voi olla oikein mukavat olot, vaan ehkä hänessä toimeen tulee, sillä ei täälläkään ole sen parempi, eikä se voi minun aikanani enää hyväksi keritäkkää, sillä minä kohta pääsen pois tästä pahasta maailmasta.

Mitenkäs sinä siellä olet voinut, onko sinulla ollut kova ikävä, kun teitäkin on siroteltu sinne ja tänne? Vaan te olette nuoria, te kyllä vielä ennätätte järjestää elämänne, jos jumala antaa menestystä, sillä ilman jumalan siunausta ei mikään menesty.

Nyt ei muuta tällä kertaa kun lämpimät terveiset minulta ja Kirstiltä. Rakas taivaallinen Isä siunatkoon ja varjelkoon sinua kaikesta vaarasta ja vahinkosta. Hyvästi ja voi oikein hyvin

toivoo

Mummi

Tähän pistän sinulle vähän makeisrahan ole hyvä ja kirjota oletko saanut