Kirjeet > Armi-tädin lähettämä kirje siskonsa lapsille Kuopioon

Armi-tädin lähettämä kirje siskonsa lapsille Kuopioon vuodelta 1934

Paulin täti Armi asui myös Viipurissa, vaikkei ilmeisesti ollut paljon veljensä Johanneksen kanssa tekemisissä. Jouluna 1933 Armi saa valtavan lahjapaketin siskonsa lapsilta Kuopion Inkilänmäeltä ja kiittelee heitä vuolaasti kirjeessään. Kirjeessä Armi myös kertoo käyneensä jouluna Paulin perheessä kylässä. Armi kutsuu Paulin isää Janneksi ja kuvailee perhettä eloisasti. Armi toimi Viipurissa hierojana.

Kirje on kopioitu kirjoitusvirheineen. Lopussa muutama sivu alkuperäistä kirjettä.


Kirje 6.1.1934

Wiipurissa 6/1. 1934.

Rakas Anni!

Hyvää uutta vuotta: Ja Jumalan rauhaa ja siunausta sinulle. Ja teille kaikille yhdeisesti. Monen monta tuhatta sydämmellistä kiitosta. Kyllä minä hämmästyin kuin menin Uudena vuoden päivänä asuntooni? Kuin oli minua odottamassa suuren suuri paketti. Muistatkai Anni Rouva Pohjamo tahtoi tulla mukaan kuulemaan ja näkemään minkälaisen pukin lähetät luokseni Viipuriin kuin olin aikaisemmin kertonut.

Olisiapas nähnyt kuin minän hämmästyin kuin aloin purkaa laatikkoa kuin niitä oli niin äärettämän paljon. Olin lattialla polvillaan purin sisältöä. Ihka itkunpuuska valtasi minut, ihmettelin mikä sinun ja Äidis ja teikeläiset yhdeisesti pani muistamaan minua näin suurella lahjalla, jota en millään ole ansainna: Usein olen muistellut täällä teikeläisi erittäinkin Isäälsi ja Äidiänne ja teitä tyttöjä yhdeisesti niin sydämmellisiä olitte minun siellä käydessän: Yksin ihmiset tuttavani ihmettelivät täällä että ihka olin lihoinna: kerroin että se on Inkilänmäkeläisten ansio. Kuin vieläkin muistan kuinka monta ilon rähäkkää siellä oli. Luulin monta kertaa että sydän vallan pakahtuu ilosta, te kaikki yhdeisesti erittäinkin eräällä kertaa: Äidinne pyydeli minua kammariin kahville jossa isäs kuului puhelevan vieraan kanssa – se oli veli Taavetti silloin kammarissa. Jos millä voisin palkita teitä näistä kaikesta olisin valmis: niin kiidollinen olen.

Olisipa halvempi rautatielippu niin minä tulla tupsahtaisin sinne. Hierosin teidät joka ainoan Inkilänmäkeläiset erittäinkin Äitiäsi ja Isäs kättä jota hän silloin usein pyyteli – vaan kuin en olis viitsinnä hieroa, niin nolo olin silloin: mutta kuin kävin hieromakurssin hieron kaikkia eikä enää viitsitytä.

Voin kertoa: että ne kaikki Inkilänmäen tuotteet maistuivat erinomaisen hyvälle ja maukkaille: Ja niitä riittää pitkän talven maistella minun. Josta viellä kerran kiitoksia.

Joulustani voin kertoa, että se oli monesta aikaa rikas Joulu. Sain kahvikuppiparin eräältä minun hoidettavaltani, hyvät villasukat ja eräältä rouvalta nahkarukkaset ja veli Jannelta vanutetut pöksyt, 2 kiloa lipeäkalaa: Minulla oli pyhä aikomukseni mennä Harjuun Joulupyhiksi vaan minulla oli ankara issias särky lonkassa vaan se on nyt mennyt ohi.

Kuules Anni kerron vielä: veli Janne kävi minua Jouluaattopäivä aamuna hakemassa asunnostani, että tulisin Hänen ja Martin ja Heikin ja Paulin ja Hanneksen kansa viettämään aattona Joulujuhlaa hänen vaimosa Maria meni Koljolaan omien vanhempien luo nuorempien poikien Kaukon ja Laurin kansa. Minä olin emäntänä pojille, laittelin Jouluruokia pöytään jota oli Jumalalle kiitos siunautunut runsaasti. Se oli minusta kerrassaan hauskaa, Martti oli jo käynnä minua etsimässä vaan en ollu silloin kotona.

Martti-poika on muutoin Koljolan asemalla sähköttäjänä, Heikki-poika Ilmarisen kirjapainossa monta vuotta, Hannes-poika Klassillisessa lyseossa, yks poika pääsi Kansakoulun läpi viime kevännä, 2ksi nuorempaa käyt kansakoulua, siis Jannella on 6 poikaa.

Minä menen piipahtamaan Harjuun lasten luo joku päivä katsomaan heidä. Juonas kutsui että tulisin ja olisin enempi aikaa vaan olin sairas en voinnu olla. Ei minun sovi olla sentään kauempaa jos viikon olen.

[Ahaa kuules Anni, elääks Hiltunen ja onks se naimisissa]

Kuules Anni kiltti, kerro Äidilles sydämmelliset kiitokset kaikesta ja terveisiä. Se on kerrassaan hauskaa, että kaikki elätte, olette terveet. Kuinka ne toiset tytöt Hanna ja Maria ja Katri ja hänen lapset ka Katrin mies, Isä ja Äitisi. Kyllä minä olen toivonnut sydämmestän saata kuulla mitä kukin teikeläisistä hommaatte. Hauskaa ja onnekasta talvea ja kesä seuraa perästä.

Olisin iloinen jos saisin kirjeen ja pitkän. Jumala vaivanne palkitkoon. Olga Pohjamolta terveisiä, olen hänellä kotimiehenä, hän meni päivällä tyttöösä Irjaa viemään Ensooseen.

Paketti säilyi oikein hyvin, tokko muistanet mitä kaikke se sisälsi:
Sianlihaa
Lampaanlihaa
Talkkunajauhoja
Piparkaakkuja
Torttuja
Kahvia ja vielä lämmintä uhkuva kirje ja Kirja.

Tulpaani päälle päätteeksi niin kaunis, joka kestää kauan aikaa: Senlaista kukkaista minä toivoin löytäväni Isälles ja Äidilles joka kestää kauvan aikaan. On hauska, että onnistuin, että se on Äidin mieluinen "Istuin".

Vielä kerran lausun sydämmelliss terveiset.

Kyllä minua kerran innostuneena kirjoitin pitkän kirjeen Riston nimipäiväksi, muutama päivä ennen nimipäivää viime talvenna ja unhotin sen lähettää.

Jääkää kaikki Jumalan haltuun. Olkaa terveenä.

Ainako sinä Anni käyt Kiertokoulua pitämässä? Suo anteeksi kuin näin pitkään on menny kirjoittamata. Toivon, että saisin rauhassa kirjoittaa pitkän kirjeen.

Parhain vointia toivoo

Armi