Kirjeet > Margareta

Margaretan saamia kirjeitä

Margareta oli säästänyt nipun kirjeitä Kumpulan talon vintillä koko elämänsä ajan, ehkä tietämättä itsekään. Nämä äidin, veljen ja työtoverin lähettämät kirjeet löytyivät vasta ullakkoa siivottaessa Margaretan kuoleman jälkeen. Äidin kirjeissä kuvastuu huolenpito tyttärestä aikuistumisen kynnyksellä Helsingin Vallilassa. Työverin ja veljen kirjeissä on esillä sota-ajan epävarmuus.

Ensimmänen kirje on vuodelta 1932, kun Margareta oli 14-vuotiaana yksin viettämässä kesää Flinkmanin pariskunnan luona Pyörösaaressa, Espoon Suvisaaristossa. Myöhemmin, sodan aikana, kirjoitti Irma Kanervo vakuutusyhtiö Kalevasta työtoverilleen muutamia kirjeitä. Sodan aikaisia kirjeitä on tallella myös Margaretan veljeltä Osmolta sekä äidiltä. Margareta suoritti työn ohessa pakollista työpalvelusta maatiloilla sekä toimi vapaaehtoistyössä lottana sairaaloissa, ja äiti kertoo hänelle kuulumiset kotoa.

Sodan jälkeen saapuneista kirjeistä on säilynyt äidin kirje Hauholle, jossa Margareta oli serkkunsa Mirjan kanssa viettämässä kesää vuonna 1947. Lisäksi tallella on kirjeitä vuodelta 1950, jolloin Margareta oli juuri saanut ensimmäisen lapsensa ja muuttanut perheineen Lahteen, pois äidin helmoista. Kirjeissä äiti opastaa tytärtään muun muassa pyykinpesussa.