Paikat > Nastola

Nastola

Margaretan isä, Hemminki, syntyi Nastolassa vuonna 1883. Perhe asui tuolloin Kurasto-nimisessä torpassa Koiskalan kartanon mailla.

Nastola sijaitsee noin 15 kilometriä Lahden keskustasta itään ja on nykyisin osa Lahden kaupunkia. Nastolassa on ollut historiassa useita kartanoita, joista tunnetuin lienee Seestan kartano. Se on ollut Ehrnrooth-suvun hallinnassa 1700-luvulta lähtien. Lisäksi Nastolassa on Uudenkylän, Erstan ja Toivonojan kartanot.

Kuraston torppa

Koiskalan kartanon mailla oli useita torppia,joista yksi oli Kurasto. Kaikilla suomalaisilla ei tuohon aikaan vielä ollut käytössä sukunimiä, joten perheen isä oli vain Tuomas Antinpoika ja äiti oli Saara Sofia Kallentytär. Perheessä oli yhdeksän lasta. Vanhin lapsi ja siis Hemmingin vanhin veli oli nimeltään Maurits. Hän ja nuorempi Eemil jäivät asumaan Nastolaan, muut kaikki muuttivat pois. Hemminki päätyi asumaan Helsinkiin,mutta kolme sisarta muuttivat Turkuun.

KUVASSA EEMIL KURASTO PERHEINEEN VUONNA 1913

Kuraston torppaa jäi vanhempien kuoltua pitämään nuorempi veli Eemil, joka otti sukunimekseen Kurasto. Muut lapset ottivat joko sukunimen Halme tai Laitinen. Läheiseen Hyytyn torppaan muutti Maurits-veli. Turkuun muuttaneet sisaret olivat Impi, Beda, Iines ja Saima.


Koiskalan kartano

Koiskalan kartano oli aikanaan Nastolan mahtavimpia kartanoita. Se oli laajimmillaan 1850-luvulla, jolloin siihen kuului 3000 hehtaaria. Vuonna 1916 kartanon osti patruuna Ferdinand Frigren, ja se on edelleen saman suvun omistuksessa. Suku on myös omistanut Lahden Polttimo Oy:n, joka valmistaa maltaita. Kartano on edelleen toiminnassa ja se toimii nykyisin luomutilana.

Koiskalan kartanon alueella on useita historiallisia rakennuksia, joita on viime vuosina kunnostettu. Museovirasto on listannut kartanon valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi.