Paikat > Pieksämäki

Pieksämäki

Paulin isoisä, Pekka Karjalainen, syntyi Pieksämäellä vuonna 1859. Kirkonkirjojen mukaan asuinpaikka oli Hietamäki, Tissola. Karjalaisen sukua on asunut Pieksämäellä jo 1500-luvulta lähtien, mikä käy ilmi Jarmo Karjalaisen kirjasta Pieksämäen Karjalaisia (1993).

Pieksämäki sijaitsee Etelä-Savossa, noin 50 kilometriä Varkaudesta länteen. Asutusliike Savoon on ollut voimakkaimmillaan 1500-luvulla, kun kuningas Kustaa Vaasa julisti erämaiden kuuluvan kruunulle ja antoi luvan niiden uudisraivaukseen. Kaskiviljely tarvitsi paljon maata ja se oli myös hyvin työvoimavaltaista. Myös Pekka Karjalaisen esi-isät muuttivat seudulle jo tuolloin.

Pekka Karjalainen muutti Pieksämäeltä Karjalan kannakselle heti mentyään naimisiin. Tuohon aikaan oli Karjalaan rakennettu juuri upouusi rautatie, joka houkutteli ihmisiä ympäri maata leveämmän leivän perään.

Pekka Karjalainen hääkuvassa ensimmäisen vaimonsa Anna Honkasen kanssa vuonna 1886. Pian kuvan ottamisen jälkeen pariskunta muutti Antreaan, Karjalan kannakselle, johon perustettiin perhe.