Paikat > Viipuri

Viipuri

Pauli syntyi Viipurissa vuonna 1921. Viipuri oli tuohon aikaan Suomen vilkkaimpia kaupunkeja. Siellä kuuli puhuttavan monia vieraita kieliä, mikä siihen aikaan oli muualla Suomessa vielä kovin epätavallista. Viipuri sai suuren osan käyttövoimaansa läheisestä miljoonakaupungista, Pietarista, jonne vuosisadan alkupuolella oli vielä hyvät yhteydet. Myös Karjalan suuret metsävarat, jotka oli rautatien rakentamisen myötä saatu käyttöön. vaurastuttivat Viipuria.
KUVA: KELKKALAN OMAKOTIALUETTA 1943

Paulin vanhemmat olivat asettuneet Viipuriin kansalaissodan tienoilla, kun Johannes-isä rakensi Kelkkalan kaupunginosaan omakotitalon. Sinne muutettiin pian Paulin syntymän jälkeen, kun siihen asti oli asuttu maaseudulla, Antrean Koljolassa, Paulin isoisän luona. Pekka Karjalaisella oli Koljolan asemalla yritystoimintaa, joka työllisti koko kylän.

Viipuriin Ojakadulle rakennettuun taloon mahtui oman väen lisäksi myös vuokralaisia. Pauli ja hänen veljensä kävivät koulunsa Viipurissa. Perheen isä oli kuitenkin paljon poissa kotoa, sillä hänellä oli työpaikka appiukkonsa Pekka Karjalaisen sahayrityksessä. Koko kuusilapsinen perhe kasvoi siis suurelta osi äidin, Ida Marian hoivissa.


KUVA: PAULI TÖISSÄ JUOKSUPOIKANA 1933

Pauli juoksupoikana Viipurissa

Pauli kävi Kelkkalassa kansakoulun, ja meni sitten töihin, kaksitoistavuotiaana. Myöhemmin hän aloitti kauppakoulun, joka kuitenkin keskeytyi talvisotaan. Silloin Pauli oli juuri täyttänyt kahdeksantoista.

Paulin isä rakensi itse omakotitalon Viipurin Ojakadulle. Perheen tärkeä paikka oli myös maaseudulla, Koljolassa, jossa Paulin äiti oli syntynyt. Siellä asui edelleen paljon sukulaisia, enoja ja tätejä, sekä tietysti isoisä, Pekka Karjalainen.

Ojakadun talon vieressä oli valtavan kokoisia, vedellä täyttyneitä kuoppia, eli kulppia. Ne olivat syntyneet läheisen tehtaan kaivettua maasta savea omaan käyttöönsä.
KULPPA ELI VEDEN TÄYTTÄMÄ KUOPPA OJAKADULLA

Viipurin Ojakatu, Kulppa