Muistelut > Pauli > Viipurin vanha kirjasto

Viipurin vanha kirjasto

Lukuhetket kirjastossa

Viipurissa oli nuorelle pojalle monia mielenkiintoisia paikkoja mihin mennä. Satamassa oli hauskaa katsella laivoja ja laivojen lasteja purkavia miehiä. Tai voi mennä Havin valleille tutkimaan siellä olevia mielenkiintoisia rakennelmia. Vallithan kuuluivat Viipurin puolustusta varten ensimmäisen maailmansodan paikkeilla tehtyihin linnoitusrakennelmiin. Ja jos kesällä alkoi olla liian kuuma, niin voi vaikkapa mennä Käremäen Vironperän kalliolle uimaan. Joskus taas varinkin sateisena päivänä oli eräs erittäin jännittävä ja mielenkiintoinen menopaikka, jossa vierähti helposti joskus joka kokonainen päivä ennenkuin sieltä selvisi kotiin: se paikka oli Viipurin kirjasto.

Kirjasto sijaitsi vanhahkossa viehättävässä kivirakennuksessa Punaisenlähteentorin laidalla. Siellä oli iso sali ja siellä pitkiä pöytiä, joissa istua. Kirjasto oli käsikirjasto. Lainattavat kirjat olivat tiskin takana korkeissa hyllyköissä, josta kirjastoa hoitava"täti" kävi ne noutamassa. Kirjojen valinta tapahtui pitkien kirjaluetteloiden perusteella.

Muistan elävästi kuinka lainasin sieltä lukemattomia jännittäviä kirjoja joita ahmin siellä monta kertaa niin että unohdin koko ympäröivän maailman ja elin mukana Tapani Löfvingin mukana hänen seikkailuissaan tai uppouduin Monte Criston kreivin monivaiheisiin elämänkohtaloihin.